Vi står inför en stor omställning av vårt matsystem: efterfrågan på hållbar mat växer, men hinder som privatekonomi, okunskap och marknadens komplexa strukturer gör att produkterna inte alltid når fram. Vi pratar med Corina Akner som driver VÄRT – sustainable food lab och är kursledare för utbildningen Navigera ett hållbart matsystem, för att få veta mer om hur vi tillsammans kan bygga en smartare och mer hållbar livsmedelsbransch.
”Många vill äta mer hållbart och göra mer men har varken tid eller kompetens för det. Då är vi som säljer, inspirerar och skapar upplevelser i fältet, en ny sorts lärare för kunden. I kursen tar vi därför upp alla dessa perspektiv samtidigt, och lär oss dessutom att navigera i dem”, säger Corina.
Vad innebär arbete med hållbara matsystem i praktiken?
”Att arbeta med hållbara matsystem handlar om att förstå kedjan bakom maten; hur alla val, arbetssätt och normer hos olika producenter, distributörer och matkreatörer till slut antingen hamnar eller inte hamnar på en tallrik. Vi alla gör alltid både en intellektuell och en fysisk paketering av det vi väljer att erbjuda, och det handlar därmed om folkbildning – att ta fram något hållbart som en kund VILL ha.”
Hur ser efterfrågan ut på kompetens inom hållbara matsystem?
“Behovet av människor som kan tänka i det komplexa matsystemet ökar kraftigt just nu. Behovet gäller både företag, offentliga aktörer och civilsamhället som behöver arbeta mycket mer med hållbar produktion, resurseffektivitet, cirkulära lösningar och innovativa affärsmodeller. Kompetens inom planering, sourcing och design av hållbara lösningar/produkter/tjänster gör dig efterfrågad i allt från policy, restaurang- och livsmedelsbranschen till forskning och utbildning. För att kunna göra den nödvändiga transformationen av vårt matsystem och vårt ätande i alla våra instanser krävs denna nya arbetskår. Det är vi som gör det möjligt.”
Vilka exempel på organisationer som jobbar strategiskt med hållbara matsystem finns det – och hur jobbar de?
“Organisationerna Reformaten, WWF Sverige, Organic Sweden och MatLust Utvecklingsnod driver projektet: Mission Matmiljö som ställer krav på alla de ytor i samhället som kan påverka en persons matvanor och kräver att de bidrar till att säkra människans, samhällets och naturens behov.
Nordisk Råvara går ihop med bönder och utvecklar svenska bondgårdar så att de kan producera näringsrika kulturgrödor, främst ärtor och baljväxter, och sedan även agera distributionskanal åt de här omställnings-bönderna.
Tångakademin är en ideell förening som verkar för att öka kunskapen och intresset för tång som en näringsrik och hållbar matvara & råvara. De informerar om tångens användningsområden samt sprider kunskap om dess miljömässiga fördelar för en friskare havsmiljö.”
Varifrån kommer ditt eget intresse för mat och hållbarhet?
“Min bakgrund är inom industridesign där system, inkludering, diversitet och hållbarhet alltid har fascinerat mig. Jag lider av hur dåliga vi människor är på att använda det vi har, inte kan spåra ursprung i produkter och hur lång tid det ibland tar att få till förändring. Jag har haft flera roller i matsystemet både som produktutvecklare, hovmästare, kommunikatör och även flera år som assistent åt Svenska Kocklandslaget i Stockholm. När alla mina intressen föll på plats för ca 8 år sedan grundade jag VÄRT – sustainable food lab – en studio för problematisering med maten som verktyg.”
Vad kan man förvänta sig efter avslutad utbildning?
”Efter kursen har du verktygen för att analysera, navigera och designa lösningar i ett hållbart matsystem. Du kan identifiera utmaningar, utveckla koncept och omsätta teori i praktik på individ-, organisations- eller samhällsnivå. Du får kunskap och färdigheter som gör dig redo att bidra till ett mer resilient, rättvist matsystem, och att göra hållbara matval både möjliga och lättare för fler. Du lär dig engagera andra i det hållbara matsystemet, förklara skillnader mellan olika hållbarhetsfokus och stå tydligt i en värld av ständigt vändande vindar. Det här är en kurs för dig som vill zooma ut och tänka på helheten av matsystemet för att sedan kunna zooma in och skapa förändring på riktigt.”
Utbildningen Navigera ett hållbart matsystem handlar om att förstå hur man skapar lösningar för ett hållbart matsystem för livsmedels- och restaurangbranschen. Kursen är på distans under 14 veckor med en platsträff som uppstart i Göteborg. Kostnadsfri YH-utbildning med rätt till CSN. Ansök senast 13 oktober. Kursen startar den 24 november. Läs mer och ansök här.
Almost Educations


