Navigera ett hållbart matsystem
14 veckor med start 1 december | Går att kombinera med arbete | Distans

Bli en del av lösningen

Vi står inför en stor omställning av vårt matsystem: efterfrågan på hållbar mat ökar, men hinder som privatekonomi, brist på kunskap och marknadens komplexa strukturer gör att produkterna inte alltid når fram. I den här utbildningen lär du dig mer om hållbart matsvinnsarbete och hur vi tillsammans kan bygga en smartare och mer hållbar livsmedelsbransch.

Det här tror vi om dig som söker

Du jobbar redan inom matbranschen, vill röra om i grytan och ta en aktiv roll i omställningen genom att bli en viktig förändringsledare i att skapa en mer hållbar framtid, en måltid i taget.

Efter avslutad utbildning kommer du att kunna:

Identifiera, mäta och analysera matsvinn samt utveckla hållbara menyer, inköpsrutiner och strategier.

Skapa affärsmodeller baserat på restprodukter samt navigera i lagstiftning och livsmedelssäkerhet.

Utveckla hållbara menyer, inköpsrutiner och strategier samt bygga samarbeten och söka finansiering för innovation.

Om utbildningen

Kursen är konkret och nära verkligheten, med inspirerande föreläsare och caseprojekt där vi analyser av svenska matbolags strategier. Du får verktyg för att utveckla nya smaker och matupplevelser, samtidigt som du lär dig identifiera de olika hållbarhetssfärerna i livsmedelskedjan som ligger till grund för produkten. Fokus ligger på att paketera ett hållbart matsystem på ett sätt som gör det tydligt och attraktivt för kunden.

Kursmoment

Hållbarhet  
Matens påverkan på klimat, miljö, svinn och biodiversitet.  
Faktorer i produktions-, förädlings och transportkedjan som bidrar till en matvaras miljöpåverkan.  
Matsvinn och avfall ur ett matsäkerhetsperspektiv.  
Råvarukunskap rörande hantering och livsmedelslagstiftning samt alternativa användningsområden som biogas, djurfoder, kompostering 

Haptik och normkritik
Redogöra för olika matvarors haptiska kvaliteter och sätta dessa i relation till en kunds normer  

Produktutveckling  
Skapa en strategisk plan för att utveckla en verksamhet/ produk/ tjänst ur de tre hållbarhetsperspektiven Utveckla en innovativ och väl underbyggd strategisk plan som tar hänsyn till de tre hållbarhetsperspektiven, samt långsiktiga konsekvenser, målgruppens behov och konkurrensfördelar.  

Marknadsanalys  
Genomföra en analys av olika varumärken och produkter som finns på marknaden.
Jämföra, problematisera och dra slutsatser om olika produkter genom att identifiera trender, styrkor, svagheter och utvecklingsmöjligheter på marknaden. 

Pedagogiskt upplägg och studietakt

Utbildningen pågår under 14 veckor med 4 timmars schemalagd lektionstid per vecka, med föreläsningar, gästföreläsningar, diskussioner och övningar. Utöver den schemalagda tiden behöver du räkna med att lägga minst lika mycket tid för självstudier, fältstudier och grupparbeten. Beroende på förkunskaper och erfarenhet hos olika deltagare, samt ambitionsnivå med utbildningen kommer antal timmar som krävs att skilja sig åt. 

Utbildningen är uppbyggd kring föreläsningar, labbar, gruppdiskussioner och praktiska case från verkligheten. Du får ta del av experter från hela livsmedelskedjan – från odlare och producenter till marknadsförare och designers – som delar sina erfarenheter. 

Genom hela utbildningen arbetar du med att analysera matsystemets olika delar, från produktion och distribution men även policy och konsumtion. Du tränas i att använda hållbarhet som en konkurrensfördel och utveckla din egen röst för att stå tydligt i en tuff marknad. Som avslutning gör du ett pitch på en egen nyutvecklad eller befintlig produkt och tar fram en strategisk plan för hur denna matvara är en del i att säkra svenska, resilienta matsystemet och möta framtidens utmaningar.

Utbildningen sker på distans, vilket innebär att lektionerna bedrivs via webbkamera över internet. Samtliga lektioner spelas in och kan ses i efterhand. Utbildningen innehåller en fysisk träff i Göteborg eller i Boden, beroende på vad som passar bäst för dig. Den som inte kan delta i den fysiska träffen får möjlighet att göra fältstudier i sin egen hemmiljö istället. 

Omfattning: 70 YHP
Studieort: Distans med en platsträff i Göteborg eller Boden (du väljer).
Utbildningsstart: 1 december 2025
Studieform: Distans en uppstartsträff
Studietakt: Studietakt: 4 timmar online-träffar i veckan (måndag kl. 16-18 och onsdag kl. 18-20), samt ytterligare tid för självstudier, fältstudier och projektarbete.
Studiestöd: berättigar till studiemedel (CSN), 100% under 14 veckor.
Språk: svenska
Krav på tidigare yrkeserfarenhet: 1 års yrkeserfarenhet från livsmedelssektorn. Arbete inom butik, restaurang, policy, storkök, grossist eller liknande, där mat och livsmedel hanteras, samt arbete inom odling, matproduktion eller matförädling. Deltidsarbete kan omvandlas till heltid.
Sista ansökningsdag: Vi har fortfarande platser kvar men först till kvarn gäller tills utbildningen är fullbelagd.

I nära samverkan med branschen

Följande aktörer har varit inblandade i framtagningen av utbildningen och stödjer kompetensbehovet på arbetsmarknaden:

CHARM-fabriken (Älvsbyn), Noah Lokal Mat (Luleå), Hushållningssällskapet (Luleå), VÄRT Sweden – Sustainable Food Lab (Göteborg), Generation Waste (Göteborg), Ica Kvantum (Boden), Oh Mungood! (Göteborg), Odlingsbolaget Svalan (Göteborg), Bottenvikens bryggeri (Luleå), Carne Grill (Luleå).

Vanliga frågor

Här följer några invändningar som ofta får folk att tveka.

Jag har ett livspussel som heter duga. Hur ska jag få ihop det här?
För att klara kursen på distans kan det hjälpa att skapa en tydlig veckoplan med delmål för läsning, uppgifter och projekt, och använd kalender eller påminnelser för att hålla dig på spåret. Kom ihåg att ge dig själv lite flexibilitet – det är helt normalt att vissa moment tar längre tid. Små, regelbundna studiestunder och att följa upp varje vecka gör det lättare att hålla motivationen uppe och nå kursmålen!

Jag vet inte riktigt om jag riktigt kvalificerar mig
Det viktigaste är att du har ett brinnande intresse för ökad hållbarhet i hanteringen av mat och har någon form av koppling till livsmedels- eller matbranschen.

Min dator är inte direkt ny, vad krävs för att gå utbildningen?
Du behöver kunna koppla upp dig mot internet och delta på digitala lektioner med fungerande kamera och mikrofonljud. Inget fancy krävs.

Är utbildningen studiemedelsberättigad?
Ja, du har möjlighet att ansöka om studiemedel från CSN under 14 veckor på heltid. Studiemedel består av bidrag och lån, och du väljer själv om du vill ansöka om båda delarna eller endast bidragsdelen.


Bli en ledande aktör inom hållbara matsystem idag!

Sök nu och bli en del av lösningen. Tillsammans bygger vi en smartare, mer hållbar livsmedelsbransch – en måltid i taget.

Frågor?

Har du frågor gällande utbildningen eller önskar veta mer om Almost Educations, ansökningsprocessen eller yrkeshögskolan? Kontakta Per Myrén på per@almostthere.se.