
Sälja hållbar mat
10 veckor med start 1 dec | Går att kombinera med arbete | Distans
Ge maten en bättre eftersmak
Tänk om maten vi äter kunde göra gott för både människor och planeten. Efterfrågan på hållbar mat växer och med den behovet av fler som vill driva förändring. Oavsett om du redan jobbar med mat eller vill ta steget in i branschen får du i den här utbildningen både kompetens och motivation att bidra till ett smartare matsystem.
Intervju med Lisa Laurell som är huvudlärare på kursen.

Det här tror vi om dig som söker
Du är producent, entreprenör, kommunikatör eller yrkesverksam inom matindustrin, och vill lära dig mer för att möta en ökad efterfrågan.
Du kan också ha en bakgrund inom försäljning, marknadsföring eller affärsutveckling och vill lära dig om hur matbranschen kan bli mer hållbar.
Eller någon helt annan bakgrund som gör att du känner att utbildningen är relevant.
Efter avslutad utbildning kommer du att ha:
Hållbar produktutveckling, paketering och förståelse för hur livsmedelssystemet fungerar.
Positionering på marknaden genom tydlig varumärkesbyggnad och effektiva strategier inom marknadsföring.
Affärsstrategi, försäljning och pitch för att sälja din idé samt effektiva sätt att marknadsföra och sälja hållbar mat.
Om utbildningen
Undervisningen leds av yrkesverksamma experter inom hållbar matproduktion, marknadsföring och affärsutveckling. Gästföreläsare från branschen delar med sig av konkreta exempel på hur de arbetar med sin marknadskommunikation och hur de når ut med sina produkter. Affärsutveckling och innovation undervisas av personer med erfarenhet av att driva lönsamma och hållbara livsmedelsföretag eller att erbjuda affärscoaching inom området.
Du får grundläggande kunskaper om matproduktionens påverkan på miljön, certifieringar och marknadsstrukturer. Kopplingen mellan hållbar mat, affärsutveckling och marknadsföring är en röd tråd genom hela utbildningen.
Kursmoment
HÅLLBAR MAT, SYSTEMEN, MARKNADEN, BEGREPPEN
Varför behöver vi hållbarhet
Hållbara nischer
Att driva bolag och inspirationsföreläsningar
Introduktion av projektmetodik
VARUMÄRKE & KOMMUNIKATION
Bygga starkt och hållbart varumärke
Effektiva marknadsföringsstrategier
Digitala verktyg
Hållbarhetskommunikation
Power of branding
PRODUKT, PITCH OCH SÄLJ
Produkt, textur, haptik
Hållbara förpackningsmaterial och förpackningsdesign
Utveckla dina affärsmodeller
Open forum om entreprenörskap
Konsten att pitcha
Första stegen för att lyckas
Presentation/pitch och leverans av projektuppgift
Slutarbetet utvärderas av lärare, externa experter samt studentgruppen.
Pedagogiskt upplägg och studietakt
Utbildningen har 4 timmars schemalagd lektionstid per vecka. På måndagar 16-18 och onsdagar 18-20 sker föreläsningar, gästföreläsningar, diskussioner och övningar. Utöver den schemalagda tiden behöver du räkna med att lägga minst lika mycket tid för självstudier, fältstudier och grupparbeten. Beroende på förkunskaper och erfarenhet hos olika deltagare, samt ambitionsnivå med utbildningen kommer antal timmar som krävs att skilja sig åt.
Utbildningen innehåller ett projektarbete där du utvecklar en affärsplan och strategi för att lansera en hållbar matprodukt på marknaden. Med en egen prototyp, tillsammans med ett företag eller en mentor från branschen, får du analysera marknaden, identifiera målgrupper och pröva dina idéer i verkliga affärssituationer. Representanter från branschen handleder och ger feedback på resultatet i detta moment.
Utbildningen sker på distans, vilket innebär att lektionerna bedrivs via webbkamera över internet. Samtliga lektioner spelas in och kan ses i efterhand. Utbildningen innehåller en fysisk träff i Göteborg eller i Boden, beroende på vad som passar bäst för dig. Den som inte kan delta i den fysiska träffen får möjlighet att göra fältstudier i sin egen hemmiljö istället.
Omfattning: 50 YHP
Studieform: Distans med en platsträff i Göteborg eller Boden (du väljer)
Utbildningsstart: 1 december 2025
Utbildningens längd: 10 veckor
Studietakt: 4 timmar online-träffar i veckan (måndag kl. 16-18 och onsdag kl. 18-20), samt ytterligare tid för självstudier, fältstudier och projektarbete.
Studiestöd: berättigar till studiemedel (CSN), 100 % under 10 veckor.
Språk: svenska
Krav på tidigare yrkeserfarenhet: 1 år heltidsarbete inom matsektorn, exempelvis:
- Försäljning av mat, t.ex. chefer och personal inom restaurang eller livsmedelsbutiker.
- Produktion av hållbar mat, t.ex. odlare och bönder.
- Tillagning eller förädling av mat, t.ex. personal inom restaurang.
- Produktutveckling och innovation inom hållbar mat.
- Alternativt yrkeserfarenhet inom försäljning, marknadsföring eller affärsutveckling.
Sista ansökningsdag: Vi har fortfarande platser kvar, men först till kvarn gäller tills utbildningen är fullbelagd.
I nära samverkan med branschen
Följande aktörer har varit inblandade i framtagningen av utbildningen och stödjer kompetensbehovet på arbetsmarknaden:
Oh Mungood! (Göteborg), A Better Future (Stockholm), Odlingsbolaget Svalan /Göteborg), VÄRT Sweden (Göteborg). Bottenvikens bryggeri (Luleå), Noah Lokal Mat (Luleå), Ica Kvantum (Boden), CHARM-fabriken (Älvsbyn), Hidden in Grains (Stockholm, Foodmaker (Boden).

Vanliga frågor
Här följer några invändningar som ofta får folk att tveka.
Jag har ett livspussel som heter duga. Hur ska jag få ihop det här?
För att klara kursen på distans kan det hjälpa att skapa en tydlig veckoplan med delmål för läsning, uppgifter och projekt, och använd kalender eller påminnelser för att hålla dig på spåret. Kom ihåg att ge dig själv lite flexibilitet – det är helt normalt att vissa moment tar längre tid. Små, regelbundna studiestunder och att följa upp varje vecka gör det lättare att hålla motivationen uppe och nå kursmålen!
Jag vet inte riktigt om jag riktigt är kvalificerad till utbildningen?
Yh-kurserna vänder sig främst till dig som jobbar du inom livsmedelssektorn, dagligvaruhandel, restaurang, lantbruk eller matproduktion på något sätt, men riktar sig även till personer som har bakgrund inom försäljning, marknadsföring eller affärsutveckling och som vill lära sig om hur matbranschen kan bli mer hållbar.
Min dator är inte direkt ny, vad krävs för att gå utbildningen?
Du behöver kunna koppla upp dig mot internet och delta på digitala lektioner med fungerande kamera och mikrofonljud. Inget fancy krävs.
Är utbildningen studiemedelsberättigad?
Ja, du har möjlighet att ansöka om studiemedel från CSN under 10 veckor på heltid. Studiemedel består av bidrag och lån, och du väljer själv om du vill ansöka om båda delarna eller endast bidragsdelen.
Tillsammans gör vi branschen bättre!
Med handledning av experter från branschen, gästföreläsare och skarpa fältstudier, kommer denna utbildning ge dig mer motivation och kompetens att fortsätta arbetet mot ett mer hållbart matsystem.
Har du frågor gällande utbildningen eller önskar veta mer om Almost Educations, ansökningsprocessen eller yrkeshögskolan? kontakta Per Myrén på per@almostthere.se.
